מידע חשוב

גירושין

מרוץ סמכויות

בגירושין בישראל קיים הבדל בין תביעה לגירושין לצורך השגת גט (כאשר שני בני הזוג יהודים) - שמתבצעת בבית הדין הרבני בלבד, לבין כל העניינים הקשורים לגירושין כגון רכוש, מזונות ילדים, מזונות אישה, משמורת וכיוב' - בהם קיימת סמכות מקבילה לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני, כאשר בית המשפט אליו הוגשו התביעות קודם - קונה סמכות להכריע בתביעה.

הסדר זה יוצר מרוץ סמכויות פעמים רבות, כלומר: כל צד ממהר להיות הראשון שמגיש תביעות לבית המשפט או לבית הדין  - לפי העדפתו והמצב המשפטי.

בין בתי המשפט (האזרחי והרבני) קיימים הבדלים בגישות ובתפיסת עולם שיכולים להשפיע על התוצאה המשפטית, ולכן במידה וקיים חשש כי אתם עומדים בפני גירושין מומלץ כצעד ראשון (ולפני שמשוחחים עם בן הזוג או עם חברים או קרובים אחרים) לפנות לעו"ד המתמחה בגירושין - לקבלת ייעוץ משפטי.

מזונות ילדים

חשוב לדעת: נושא מזונות הילדים מהווה חריג לכלל מרוץ הסמכויות, מאחר ולאישה עומדת זכות להעביר את הסמכות במזונות הילדים לבית משפט לענייני משפחה גם אם הבעל היה הראשון להגיש תביעה בבית הדין הרבני.

הסכמי גירושין

האופציה הטובה ביותר היא כמובן להגיע להסכמה עם בן/בת הזוג וכך ניתן להגיע לתוצאה שמקובלת על שני הצדדים וגם לחסוך זמן וכסף בניהול הליכים משפטיים ממושכים בבית משפט, שלרוב מחריפים את המתחים והכעס  הקיימים ממילא בין בני זוג בהליכי גירושין.
הסכם גירושין צריך לכלול את כל הסוגיות המשפטיות בין בני זוג המעוניינים להתגרש, לרבות מזונות ילדים, חלוקת רכוש, דירת מגורים, משמורת, הסדרי ראיה.
לאחר שבני הזוג חותמים על הסכם גירושין, יש להגיש את ההסכם לאישורו של בית משפט על מנת שההסכם יקבל תוקף של פסק דין. ניתן לאשר הסכם גירושין הן בביה"ד הרבני והן בבית המשפט.

עילות בגירושין

על מנת שתתקבל תביעה של צד לגירושין - יש להוכיח עילות לגירושין, עפ"י ההלכה והדין האישי.
לעיתים קיים שוני בין עילות הגירושין העומדות לרשות הבעל והאישה, ובהתייחסות בית הדין לעילות אלו.
בין עילות הגירושין הקיימות: בגידה, אי קיום יחסי אישות, מרידה, פרידה ממושכת בין בני הזוג, עיגון, מום באחד מבני הזוג, רצון הדדי להתגרש, אלימות והתעללות.